Slider

Prin cel mai lung șir de porticuri, până la Sanctuarul Madonna di San Luca din Bologna

15 apr. 2024


Alegerea mea pentru o călătorie la final de martie a fost Bologna. Când am ales datele de călătorie nu mi-am dat seama că în urmă cu nouă ani, în aceeași perioadă, vizitam pentru prima oară Italia, cu un sejur scurt la Roma. Nu știam când am făcut rezervarea zborului și a hotelului că vom vizita Italia pe durata Paștelui Catolic. Știam totuși că în acel weekend urma să se dea ceasul cu o oră în urmă.


Bologna este alintată La Dotta, adică cea înțeleaptă pentru faptul că este un oraș universitar, aici fiind înființată prima universitate din lume recunoscută în mod oficial, în anul 1088. I se mai spune La Rossa, adică cea roșie, datorită culorii roșiatice a acoperișurilor și fațadelor unor clădiri. Numele de La Grassa, adică cea grasă, este un omagiu adus mâncării delicioase pentru care este renumită, precum celebrele tagliatele (tagliatele, nu spaghete) bolognese. 


Pentru noi, Bologna s-a dovedit a fi și un punct de plecare către alte destinații. Vineri am aterizat în Bologna, sâmbătă am luat trenul până la Florența, iar duminică am vizitat Veneția. În Bologna îmi doream cel mai mult să vizitez Sanctuarul Madonnei di San Luca. Pentru că Wizz Air ne-a modificat ora de zbor pentru plecarea de luni, zborul fiind mutat seara târziu, am putut să includem o vizită la acest obiectiv, înainte de plecare.


Cum ajungi în Bologna?


În cazul nostru, am ajuns în Bologna cu Wizz Air. Aeroportul Guglielmo Marconi se află în oraș, iar până la Gara Centrală din Bologna poți lua Marconi Express. Călătoria până la gară durează doar 7 minute, care însă s-ar putea să îți ofere niște senzații tari.


Marconi Express este o linie monorail, care seamănă mai degrabă cu o telecabină cu două compartimente, decât cu un tren. În interiorul său te simți ca într-o telegondolă care circulă pe o singură șină și se bălăngăne la stânga sau la dreapta. Prețul unui bilet este destul de piperat - 12.80 euro, pentru cele 2 stații pe care le parcurge până la gară, cu durata totală de 7 minute și 20 secunde. Când te gândești că trenul de la Otopeni până la Gara de Nord costă aproximativ doar 1 euro (5.5 lei călătoria).


Pentru situațiile în care mai e nevoie să iei un autobuz până la cazare, este bine să ai la tine 2 euro mărunt, pentru situațiile în care nu merge plata cu cardul. Noi am pățit-o când am luat autobuzul spre Sanctuarul Madonnei din San Luca. Nu mergea plata cu cardul, am avut 2 euro mărunt pentru un bilet, pentru celălalt am avut noroc că ne-a schimbat un alt călător o bancnotă de 5 euro.


Unde să te cazezi în Bologna?


Pentru cazare noi am ales Savhotel, un hotel de 4 stele, aflat la aproximativ 10 minute de mers pe jos de gara. 


Am petrecut 3 nopți la hotel, ajungând vineri în Bologna, plecarea fiind luni. Hotelul a fost o alegere bună. Personal amabil la recepție, curățenie impecabilă și o cameră confortabilă, tocmai bună să petreci 3 nopți în ea. 


Nu am optat și pentru mic dejun la hotel. Am descoperit lângă hotel un magazin Aldi (un fel de Lidl de la noi) de unde am mai putut să ne cumpărăm câte ceva de mâncare. Cum aveam și minibar în cameră, am putut și să le ținem la rece. 


Piața Maggiore, inima orașului Bologna


Fără doar și poate, Piața Maggiore este inima orașului Bologna. Aici descoperi comori arhitecturale precum Palazzo d’Accursio, Palazzo Re Enzo, Fântâna arteziană Neptun sau Biserica San Petronio. Seara, foarte probabil, vei descoperi și artiști locali, care cântă și încântă localnicii și turiștii deopotrivă cu muzica lor. Noi așa am pățit!


Un pic mai încolo, în Piața Galvani se află și Biblioteca Comunale dell'Archiginnasio (pe care am lăsat-o pentru o vizită ulterioară!). Tot la câțiva pași de Piața Maggiore descoperi alte două simboluri ale orașului: turnurile Garisenda și Asinelli.


Încântarea mea totuși, în inima orașului Bologna, a fost că am descoperit un magazin Lush, de unde mi-am cumpărat câteva bucurii parfumate, pe care să le pot lua in avion, acasă!


Palazzo Re Enzo

Palazzo d’Accursio

Fântâna lui Neptun

Turnurile Garisenda și Asinelli


Bologna, orașul porticurilor


Un element specific al arhitecturii orașului Bologna îl reprezintă porticurile. Nu știu dacă în Bologna ai nevoie de umbrelă când plouă, având în vedere că orașul se laudă cu o rețea de 40 de kilometri de porticuri. Acestea te pot proteja atât de picăturile de ploaie cât și de soarele dogoritor, în funcție de vreme!


Originile porticurilor datează din Evul Mediu, când Universitatea din Bologna atrăgea studenți din întreaga lume. Pentru a face față creșterii rapide a populației orașului, casele au început să se extindă peste străzi, așa luând naștere primele porticuri!


De-a lungul timpului, porticurile s-au transformat dintr-un element funcțional, în adevărate opere de artă, cu arce elegante, împodobite cu sculpturi și picturi. Din anul 2021, porticurile din Bologna au fost incluse în patrimoniul UNESCO.


Sanctuarul Madonna di San Luca


Cel mai lung și renumit portic este Portico di San Luca, care pornește de pe Via Saragozza și duce la Sanctuarul Madonnei di San Luca, situat în vârful Colle della Guardia. Măsoară aproape 3,8 km și este alcătuit din 666 de arcade (nu le-am numărat, dar am citit că ar fi atâtea!). 


Numărul arcadelor nu ar fi unul întâmplător. Porticul ce leagă orașul de sanctuar, are un aspect sinuos, precum cel al unui șarpe. La capătul său, se află Sanctuarul Madonnei di San Luca, care zdrobește capul șarpelui. O metaforă a credinței, a binelui care  învinge răul.


Pentru cei care nu vor să urce până la sanctuar pe jos, adăpostiți de porticuri, mai există o variantă. Din Piața Maggiore se poate lua un trenuleț, intitulat San Luca Express, care duce călătorii până în vârful dealului, la Sanctuarul Madonnei di San Luca.


Noi am ales varianta la pas, începând ascensiunea de la baza porticurilor, aflată lângă stadionul Renato Dall’Ara. Am fost surprinși să descoperim stadionul plin, având loc un meci pe la prânz, chiar în a doua zi de Paște. Semn că fotbalul e sfânt în Italia!


Nu mă simțeam prea bine în acea zi de luni, dar chiar și așa, am urcat pe jos până sus, la bijuteria arhitecturală, care tronează în vârful Colle della Guardia: Sanctuarul Madonnei di San Luca. În interiorul bisericii se află icoana Maicii Domnului, despre care se spune că ar fi fost pictată de Sf. Luca și adusă în secolul al XII-lea de către un pelerin de la Hagia Sofia din Istanbul. 


Lungul șir de porticuri care leagă biserica de oraș a fost construit între anii 1674–1793 pentru a proteja icoana, în timp ce este transportată, în cadrul unei procesiuni, între Biserica San Pietro din Piața Maggiore și Sanctuarul Madonnei di San Luca.


Odată ajuns în vârful dealului te întâmpină silueta impunătoare a bisericii, construită în stil baroc. În interior, te poți așeza pe o bancă, ca să-ți tragi sufletul după urcuș și să te bucuri de câteva momente de liniște. Apoi, te poți ridica de pe bancă ca să poți vedea icoana, situată în inima bisericii, mai de aproape.


În interiorul bisericii, descoperi pe pereți sus, cum te uiți în față  următorul citat în latină: „Exibit Salvatio De Monte” (Mântuirea va veni din munte). Apoi, dacă te întorci cu spatele, îl citești pe următorul „Canite Tuba In Sion” (Cântă trâmbițele în Sion). Am fost curioasă și am căutat traducerile (care sunt aproximative)!


Dacă vrei să ai parte de o vedere spectaculoasă asupra orașului Bologna și a împrejurimilor sale, pentru o donație de 5 euro, se poate urca până la o terasă panoramică, amenajată în cupolă, la 42 metri înălțime. Donația este folosită pentru mentenanța porticurilor și a sanctuarului. De această dată, eu m-am mulțumit doar cu priveliștea oferită de așezarea sanctuarului pe deal! 





Sanctuarul Madonnei di San Luca



Icoana Maicii Domnului din Sanctuarul Madonnei di San Luca


***


Bologna poate fi destinația principală a unui city-break sau poate fi punctul de plecare pentru a vizita și alte orașe, precum Florența și Veneția, cum a fost în cazul nostru. Alte opțiuni mai sunt: Modena, Parma, Ferrara, Ravenna, Mantova, Siena, Pisa sau Verona … sau de ce nu, poate chiar o excursie de o zi până în San Marino!


Cum nu am mâncat celebrele paste bolognese la ele acasă, alături de un vin local sau un Aperol Spritz, cred că este un bun motiv să revin într-o bună zi!

 

În acest articol ai și o listă cu obiectivele principale din Bologna, în caz că plănuiești o vizită: 21 DE OBIECTIVE TURISTICE DE VIZITAT ÎN BOLOGNA


P.S.: Dacă ți-a fost de folos acest articol, te rog să îl distribui. Pentru a fi la curent cu noutățile poți aprecia pagina de Facebook a blog-ului și să te abonezi ca să primești pe mail articolele!

2 comentarii:

  1. Foarte frumoasă descriere a orașului Bologna și a monumentelor sale. Mulțumesc frumos, Adriana, pentru acest articol, care mi-a completat cunoștințele despre acest oraș, vizitat doar o jumătate de zi in 2022!

    RăspundețiȘtergere

Un produs Blogger.
Theme Designed By Hello Manhattan
|

Your copyright

2018-2022 Adriana Pârvu. Toate drepturile rezervate.